Biyomedikal Mühendisliği Öğrencilerimizin Bitirme Projelerine TÜBİTAK Desteği

Biyomedikal Mühendisliği son sınıf öğrencilerimizin bitirme projesi dersi kapsamında hazırladıkları projeleri TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı tarafından desteklenmektedir. 

Furkan ÜLENGİN ve Mehmet EROL 

Proje Başlığı: Triyaj Makinesi Tasarımı  

Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Hayriye AKTAŞ DİNÇER 

Proje Özeti: 

Triyaj sistemleri, hastaların acil servislerden talep ettiği sağlık hizmetlerini doğru ve güvenli şekilde alabilmesi için kullanılan bir klinik risk yönetim sistemidir. Vital bulguların doğru ve en hassas şekilde ölçülebilmesi için, belirli prosedürler takip edilmektedir. Bu yüzden de triyaj birimde bir yoğunluk oluşması söz konusudur. Triyajda oluşan yoğunluklar hem hastaların talep ettiği tedavi hizmetine ulaşmasını güçleştirmekte hem de hastane personellerinin görevlerini yerine getirmeyi güç hale getirmektedir. Tasarlanmış olan cihaz ile triyaja başvuran hastadan aynı anda vücut sıcaklığı, oksijen satürasyonu, kan basıncından oluşan vital bulguların ölçülmesi ve bir barkod sistemi ile dijital ortama aktarılması tamamlanmıştır. Vital bulguların ölçümleri esnasında hastanın şikâyetine göre hemşirenin cihazın çeşitli algoritmalar ile hazırlanmış olan kritik soruların sorulması ile ilgili triyaj alanına yönlendirilerek doğru tedaviye en kısa zamanda ulaşması sağlanmaktadır.
 

Berfin GÜRBÜZ ve Nevin Nur SELÇUK

Proje Başlığı: Hasarlı Kasların Tedavisi ve Mobil Takibi

Danışman: Prof. Dr. Bahattin KARAGÖZOĞLU

Proje Özeti:

Bu çalışma, elektriksel stimülasyon tedavisinde klinik dışı ortamda kullanılan cihazların tedavideki başarı artışını sağlayabilmek amacıyla yapılmıştır. Günümüzde ev ortamındaki stimülasyon tedavilerinde uzman tarafından verilen frekans aralıkları ve uygulama sıklığı hasta tarafından aksatıldığı saptanmıştır. Hastanın çok sık hastaneye gidip kontrol olmaması veya olamaması durumunda ise kas gücünün ne seviyede olduğunu ve tedavinin başarısının tespit edilememesi hem hastanın günlük işlerindeki aksamaları hem de hastanın iyileşme süresini ciddi oranlarda artırmaktadır. Bunun yanı sıra tedavisine evde düzenli devam ettirmeyen hastalarda bölgesel ağrı artışı gözlemlenmesi ağrı kesici veya kas gevşetici ilaçların kullanılmasına neden olmaktadır. Tasarladığımız sistemle uzman tarafından verilen tedavi programını hasta mobil uygulama yardımıyla evde kendi gerçekleştirebilecektir. Elektriksel stimülasyona başlamadan önce hastanın kas gücü ölçümü yapılarak sisteme kaydedilmesi ve ona göre frekans ayarlarının yapılabilmesi her hasta için özelleştirilmiş bir sistem olmasını sağlamaktadır. Ayrıca hastanın tedavi sonrası kas gücü ölçümü verilerinin kaydedilmesi, uzman tarafından hastanın durumunun takibini kolaylaştırır. Bu özelliklere ek olarak mobil uygulama üzerinden uzman doktorun hastanın durumunu daha sonra inceleyebileceği grafikler ve hastanın elektrotları doğru takmasını sağlayan görseller de bulunmaktadır. Tasarladığımız bütünleşik sistem sayesinde hastaların bölgesel ağrıları kontrol altına alındığından ilaç kullanımları azalır, yaşam kaliteleri artar ve mobil sağlık uygulaması sayesinde hastaya kolay kulanım imkanları sunar.
 

Saliha Nur İlhan, Goncagül Karadağ ve Kübra Yıldırım(EEM)

Proje Başlığı: Vital Bulguları Takip Cihazı

Danışman: Prof. Dr. Bahattin KARAGÖZOĞLU

Proje Özeti: 

Vital bulgular, canlı bir organizmanın temel fizyolojik işlevlerinin nesnel bir ölçümüdür. Bu ölçümleri etkileyen fizyolojik ve patolojik süreçler ve bunların doğru anlamlandırılması önemlidir. Ülkemizde yaşamsal fonksiyonların takibi her ne kadar büyüyen sağlık sektörü içerisinde gelişmiş tıbbi cihazlar ile yapılabiliyor olsa da henüz, evde yalnız yaşayan ileri yaştaki insanlar için taşınabilir ve giyilebilir ergonomik takip cihazı geliştirilmemiştir. Bu eksiklikten dolayı yaşamsal fonksiyonların anlık olarak takip edilmesi gereken pek çok hasta büyük sıkıntılar ile karşılaşmaktadır. Non-invaziv bir şekilde, kişinin yaşam kalitesine negatif etkisi bulunmadan, temel yaşamsal fonksiyonları kontrol eden, bireyin hayati risk taşıdığı durumları tespit ederek analiz eden ve kişinin belirleyeceği yakınlarına uyarı gönderilmesini sağlayarak gerçekleşebilecek olumsuz senaryoların önüne geçen bir tıbbi cihazın varlığı son derece önemlidir. Proje sonucunda, belirlenen hedef kitlesinin elektrokardiyogram sinyal verilerinin, solunum verilerinin ve hareket faaliyet bilgisinin takibi yapılacak ve elde edilen verilerin analizi sonucu haberleşme sistemleri ile belirlenen kişi/kişilerin bilgilendirilmesi sağlanacaktır. Elde edilen elektrokardiyogram sinyalleri üzerinden ölçümler yapılarak kişinin kalp atım hızı ve solunum faaliyetlerinin takibinde torakoabdominal hareketler sayesinde elde edilen veriler üzerinden kişinin solunum hızı hesaplanacaktır. Dakikadaki kalp atım sayısının ve solunum sayısının, belirlenen yaş aralığı için kabul edilen normal değerlerin dışında olduğu durumlar tespit edilecektir. Hareket faaliyetlerinde ise kişiden alınan anlık ivme verileri üzerinden hayati değerleri için tehdit oluşturan durumlar belirlenecektir. Tespit edilen tüm anormal durumlar için acil uyarı sistemi oluşturulacaktır.

Zekiye Büşranur Karaaslan, Büşra Özcan ve Fatma Çakır

Proje Başlığı: Kas Yorgunluğunun Belirlenmesi ve Egzersiz Düzeyinin Düzenlenmesi İçin Sistem Tasarımı

Danışman: Prof. Dr. Bahattin Karagözoğlu

Proje Özeti: 

Fiziksel aktivite sırasında kasların maksimum kuvvet üretim kapasitesinin azalması, kas yorgunluğudur. Elektromiyogram sinyallerinin elde edilmesi ve incelenmesi, kas ve motor sistemdeki anormallikler hakkında önemli bilgiler sağlar, bu açıdan önemlidir. Bu sinyallerin uygun elektrotlarla vücuttan algılanması ve işaret işleme teknikleri yardımıyla değerlendirilebilir ve yorumlanabilir hale getirilmesi gerekir. Yüzey elektromiyografi tedavi planlama ve değerlendirme, rehabilitasyon, ergonomik tasarım, spor faaliyetlerinde araştırmalar gibi birçok uygulama alanına sahiptir. Yüzey EMG'nin en popüler uygulamalarından biri de kas sisteminde oluşan yorgunluğun ölçümüdür. Yorgunluk çok karmaşık bir sonuç olduğundan, analizi oldukça zordur. yEMG yorgunluk  ile  ilgili objektif  bir  değerlendirme yapabilir. Kas kasılması boyunca, kas yorgunluğuna bağlı genlik ve  frekansa bağlı analizlerde dalgalanmalar gözlenir. Yorgunluk,  kas  egzersizi için çok önemli bir kontrol verisidir. Bölgesel kas yorgunluğu  ile  ilgili yapılan  çalışmalar,  zayıf  kas  gruplarını  tespit  etmede kullanılırken; kuvvetle ilgili çalışmalar da kullanılan egzersizlerin verimliliğini tespit etmede kullanılır. Yorgunluğa neden olan durumlar, egzersiz ile başlamakta ve egzersiz süresince devam etmektedirler. Bundan dolayı maksimum güç üretimi egzersiz devam ettikçe düşmektedir. Böylece yorgunluğun başladığı anlaşılmaktadır. Tasarlayacağımız bu sistem ile EMG işaretleri yüzey elektrotlar ile alınarak, kas yorgunluğunun ne zaman başladığına dair bilgi sahibi olunacaktır.Bu yorgunluğa göre egzersiz süresi ve çeşidi belirlenecektir. Bu sayede sakatlanma riski minimuma indirilmiş olacaktır. Kas yorgunluğunu tanımlayabilecek indeksleri arttırmak ve çeşitli parametrelerle ilişkisini belirlemek, kişilere özel antrenman programlarının geliştirilmesine, kişinin günlük hayattaki aktivite programını düzenlenmesine ve olası kas hasarlarının engellenmesine destek olacaktır. Bu projede amaç bireylerin sakatlık yaşamadan spor yaşamlarına devam etmelerini sağlamaktır.

Öğrencilerimizi ve danışman hocalarımızı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.