Zorunlu Dersler

BME22101    Biyomedikal Mühendisliğine Giriş (2+0) AKTS-3

Biyomedikal mühendisliğine genel bakış ve tarihi gelişmeler. Biyomedikal mühendislikte alt branşlar. Hastalıkların teşhisi, tedavi uygulamaları. Biyomedikal problemler için araştırma, geliştirme ve tasarım. Genel olarak biyomedikal sensor, elektrot ve transduserler. Biyomedikal sinyal yapıları, genel sistem yapılarının incelenmesi. Biyomedikal mühendislik ve güvenlik, biyomedikal mühendislikte etik.

 

MAT22115     Matematik I (3 +2)   AKTS-7 

Ön bilgiler, Limit, Tek yönlü limitler, Sonsuzda limitler, Asimptotlar, Süreklilik, Eğrinin bir noktada teğeti ve türev kavramı, Fonksiyonun türevi ve türev alma kuralları, Zincir kuralı, Kapalı türetme, Fonksiyonların terslerinin türevleri, Türev uygulamaları: Bir fonksiyonun maksimum ve minimum değerleri, Uygulamalı optimizasyon, Grafik çizimi, Belirsiz formlar ve L’Hopital kuralı, Sonlu toplam ile integralin tanımı, Belirsiz integral, İntegral alma teknikleri: değişken değiştirme, basit kesirlere ayırma yöntemi, Belirli integraller ve özellikleri, İntegral uygulamaları: eğriler arasında kalan alan, Cebirsel olmayan fonksiyonlar: üstel fonksiyonlar, logaritma fonksiyonları, ters trigonometrik fonksiyonlar.

 

FIZ22115     Fizik I (3+2) AKTS-7

Birim sistemleri, Vektörler, Bir ve İki boyutta hareket, Newton’un hareket yasaları ve uygulamaları, İş ve Enerji, Enerjinin korunumu, Doğrusal momentum ve Çarpışmalar, Dönme ve Açısal momentum, Statik denge ve Esneklik, Newton’un evrensel çekim yasası, Akışkanlar mekaniği, Titreşimler ve Dalgalar, Sıcaklık, Isı ve Termodinamik yasalar.

 

BLM22107     Bilgisayar Programlama I (3+0) AKTS-4

Temel yazılım geliştirme kavramlar ve tarihsel gelişim, değişkenler, operatörler, döngü yapıları, işaretçiler, dinamik bellek yönetimi, fonksiyonlar, metin işlemleri, fonksiyon işaretçileri, veri türleri: struct, union, enum, akışlar, Giriş/Çıkış işlemleri.

 

BLM22109     Bilgisayar Programlama Laboratuvar I (0+2) AKTS-3

Temel yazılım geliştirme kavramlar ve tarihsel gelişim, değişkenler, operatörler, döngü yapıları, işaretçiler, dinamik bellek yönetimi, fonksiyonlar, metin işlemleri, fonksiyon işaretçileri, veri türleri: struct, union, enum, akışlar, Giriş/Çıkış işlemlerini kullanmayı öğrenmek.

 

ING22101E     İleri İngilizce I (2+0) AKTS-3 

Okuma stratejileri, Paragraf organizasyonu, Günlük dil kullanımına yönelik çalışmalar, Güncel konularda metinler, Sözcük bilgisi geliştirme alıştırmaları.

 

MAT22116     Matematik II (3+2)    AKTS -7 

İntegral alma teknikleri: kısmi integrasyon, trigonometrik integraller, trigonometrik değişken dönüşümü, Hiperbolik fonksiyonlar, Genelleştirilmiş integraller, İntegral uygulamaları: kesit alanıyla hacim hesabı, silindirik kabuk yöntemiyle hacim hesabı, eğri uzunluğu, dönel yüzeyin alanı, Parametrik eğriler, Diziler ve dizilerde limit, Seriler, Yakınsaklık testleri: integral testi, karşılaştırma testi, oran ve kök testi, Alterne seriler, Mutlak yakınsaklık, Koşullu yakınsaklık, Kuvvet serileri, Taylor ve Maclaurin serileri, Çok değişkenli fonksiyonlar, Kısmi türev, Zincir kuralı, Dikdörtgensel bölge üzerinde çift ve çok katlı integraller, Genel bir bölge üzerinde çift katlı integraller, Fubini teoremi.

 

MAT22126     Lineer Cebir (3+ 0)    AKTS -5 

Lineer denklem sistemleri, Matris ve matris işlemleri, Gauss eliminasyon, Gauss-Jordan yöntemi, Tersinir matrisler, LU ayrışımı, Determinant ve özellikleri, Cramer kuralı, Euclid vektör uzayı, Genel vektör uzayları, Alt uzaylar, Lineer bağımsızlık, Taban ve boyut, Satır uzayı, Sütun uzayı, Sıfır uzayı, Sol sıfır uzayı, Özdeğer ve özvektör, Köşegenleştirme, İç çarpım uzayı, Gram-Schmidt Yöntemi, QR ayrışımı, Mühendislikteki uygulamaları.

 

FIZ22116    Fizik II (3+2) AKTS-7

Elektrik yükleri ve Coulomb yasası, Elektrik alanlar ve Gauss yasası, Elektrik potansiyel, Sığa ve dielektrikler, Akım ve direnç, Doğru akım devreleri, Manyetik alanlar, Manyetik alanın kaynakları, Elektromanyetik İndüksiyon, İndüktans, Alternatif akım devreleri, Elektromanyetik dalgalar, Maxwell denklemleri, Işığın doğası ve geometrik optik, Işık dalgalarının girişimi, Kırınım ve kutuplanma, Modern Fizik.

 

BLM22108     Bilgisayar Programlama II (3+0) AKTS-4

Genel programlama ortamı tanıtımı ve yorumlayıcıyı kullanma. Türler ve operatörler, temel ifadeler, döngüler, kavramalar ve yineleyiciler. Fonksiyonlar, modüller, sınıflar ve istisnalar, hata ayıklama ve zamanlama gibi yerleşik araçlar, OpenCV ve Django gibi kütüphaneler.

 

BLM22110     Bilgisayar Programlama Laboratuvar II (0+2) AKTS-3

Genel programlama ortamı tanıtımı ve yorumlayıcıyı kullanma. Türler ve operatörler, temel ifadeler, döngüler, kavramalar ve yineleyiciler. Fonksiyonlar, modüller, sınıflar ve istisnalar, hata ayıklama ve zamanlama gibi yerleşik araçlar, OpenCV ve Django gibi kütüphaneler.

 

ING22102E     İleri İngilizce II (2+0) AKTS-3

Bağlaçlar, sıfatlar ve belirteçlere ilişkin dilbilgisi takviyesi ve alıştırmaları, Yeniden yazma alıştırmaları, Paragraf planlama ve yazma alıştırmaları, Genel kültür geliştirmeye ve farklı dil kullanımları göstermeye yönelik güncel metinler, Farklı öğrenme türlerindeki öğrencilere hitap edecek görsel ve işitsel metinler, Hedef sözcüklerin kullanımını ve telaffuzunu geliştirici görsel ve işitsel alıştırmalar.

 

MAT22215     Diferansiyel Denklemler (3+2)    AKTS -6

Diferansiyel denklem tanımı ve sınıflandırması, Birinci mertebeden diferansiyel denklemler: değişkenlerine ayrılabilen diferansiyel denklemler, homojen diferansiyel denklemler,  tam diferansiyel denklemler, lineer diferansiyel denklemler, Bernoulli diferansiyel denklemleri ve Riccati diferansiyel denklemleri, Birinci mertebeden diferansiyel denklemlerin uygulamaları, Yüksek mertebeden lineer diferansiyel denklemler: sabit katsayılı homojen lineer diferansiyel denklemler, belirsiz katsayılar metodu, parametrelerin (sabitlerin) değişimi yöntemi, Cauchy-Euler denklemleri, mertebe düşürme, Birinci mertebeden lineer diferansiyel denklem sistemleri, Lineer diferansiyel denklemlerin seri çözümleri, Laplace Dönüşümü.  

 

MAT22235     Mühendislik Matematiği (3+0) AKTS–5

Karmaşık sayılar ve işlemleri, karmaşık sayıların polar gösterimleri, Euler gösterimi, De Moivre formülü, Karmaşık sayının n-nci kökleri, Karmaşık sayıların elektrik devrelerine uygulamaları, Vektörler ve vektörel işlemler, Ortogonal koordinat sistemleri, Çizgi integrali, Gradiyent, Vektör alanının diverjansı, Diverjans teoremi, Vektör alanının döneli, Stokes teoremi, Kısmi türevli diferansiyel denklemlere giriş, Ayrılabilir kısmi türevli diferansiyel denklemler, Isı denklemi, Dalga denklemi, Laplace denklemi, Sınır değer problemleri.

 

EEM22201     Tasarım Yazılımları (1+2) AKTS-3

Temel LabVIEW kavramları: ön pano ve blok diagramı; ön pano kontrolları ve blok diagram fonksiyonları; veri tipleri, programlama yapıları: WHILE döngüsü, FOR döngüsü, CASE, SEQUENCE, EVENT yapıları; waveform chart ve waveform graph; numerik ve matematik fonksiyonları; numerik, Boolean, karakter, dizi, cluster kontrol ve indikatörler, Sub VI kavramları. Proje tasarım ve geliştirme: ELVIS II platformu ile gerçek dünya bağlantısı.

 

EEM22203     Sayısal Sistemler Tasarımı (2+0) AKTS-2

Sayı sistemleri, sayı sistemlerinin dönüşümü, Boole Cebri, Kapı devreleri, Lojik fonksiyonların sadeleştirilmesi ve kapı devreleri ile gerçeklenmesi, Karnaugh diyagramları, Kombinasyonel Devre Tasarımı, Toplayıcı, Karşılaştırıcı, Kodçözücü, Çoklayıcı, Tekleyici devreler, Ardışıl Devre Tasarımı; Bellek devreleri, İkili Devreler (Flip-Flop), Kaydediciler, Sayıcılar ve uygulamaları, Aritmetik Mantık Ünitesi (ALU), ADC-DAC çeviriciler. Proje tasarım ve geliştirme.

 

EEM22207     Sayısal Sistemler Tasarımı Laboratuvarı (0+2) AKTS-2

Sayı sistemleri, Sayı sistemlerinin dönüşümü, Boole cebri uygulamaları; Kapı devreleri, lojik fonksiyonların sadeleştirilmesi ve kapı devreleri ile gerçeklenmesi; Karnaugh diyagramları ve uygulamaları; Kombinasyonel Devre Tasarımı; Toplama, karşılaştırma, çoklama, kodçözme devre uygulamaları; Ardışıl Devre Tasarımı; Bellek devreleri, ikili devreler (Flip-Flop), kaydediciler, sayıcılar ve uygulamaları; Aritmetik Mantık Ünitesi (ALU) tasarımı; ADC-DAC çevirici uygulamaları; Proje tasarım ve geliştirme.

 

EEM22215    Elektrik Devreleri (3+2) AKTS-5

Ohm ve Kirchhoff kanunları, aktif ve pasif devre elemanları, akım ve gerilim kaynakları, devre analiz teknikleri. Süperpozisyon teoremi, Thevenin ve Norton eşdeğer devreler. Maksimum güç aktarımı. İşlemsel kuvvetlendiriciler. Alternatif akım; dalga şekilleri, sinüzoidal akım ve gerilim. RC ve RL devrelerinin darbe cevabı. RC, RL ve RCL devrelerin analizi ve rezonans. Üç fazlı sistemlere giriş. Proje tasarım ve geliştirme, laboratuvar deney ve projeleri.

 

KIM22115    Genel Kimya (3+0) AKTS-5

Temel kavramlar ve işlemler, temel kimya kanunları, atomun yapısı, çok elektronlu atomlar ve periyodik sistem, kimyasal bağ ve molekül yapısı: katılar, sıvılar ve gazlar, termokimya, kimyasal kinetik, kimyasal denge, asitler ve bazlar, elektrokimya, radyoaktivite.

MAT22234     İstatistik ve Olasılık (3+0) AKTS-4

Olasılığa giriş, Aksiyomlar, Permütasyon, Kombinasyon, Koşullu olasılık ve olayların bağımsızlığı. Bayes teoremi ve uygulamaları. Ayrık rastgele değişkenler, Beklenen değer, Varyans, Standart sapma, Kovaryans. İlgileşim ve Chebyshev eşitsizliği, Ayrık dağılımlar. Olasılık yoğunluk fonksiyonu, Sürekli dağılımlar, Merkezi limit teoremi. İstatistiğe giriş, Temel betimsel istatistik, Grafiksel istatistik. Parametre kestirimi, Güven aralıkları, Hipotez test etme, Z-testleri, T-testleri, Ki-kare testleri. 

MED22200    Hücre ve Moleküler Biyoloji (2+1) AKTS-4

Hücre çekirdeği; gen anlatımı kontrolü, hücreler arası sinyal iletimi. Hücre döngüsü, hücre bölünme mekanizmaları. Hücre iskeleti; hücre kontağı, hücre adhezyonu. Hücre dışı matris yapısı; embriyonik gelişimin hücresel mekanizmaları. Farklılaşmış hücre ve dokuların bakımı ve onarımı, bağışıklık sistemi, kanser. Dönem projesi.

 

MED22202    İnsan Anatomisi (2+1) AKTS-4

İnsan vücudunu oluşturan tüm organ ve yapıları ve bunların birbirleri ile ilişki ve fonksiyonlarını incelemek, bu kapsamda, İnsan anatomisine giriş ve terminoloji, Hareket sistemi, Dolaşım sistemi, Sindirim sistemi, Solunum sistemi, Endokrin sistem, Üriner sistem, Genital sistem, Sinir sistemi, Duyu organları yapıları.

 

MED22204    İnsan Fizyolojisi (2+1) 4KTS-4

Genel fizyoloji, hücre fizyolojisi, kan fizyolojisi, kas fizyolojisi, sinir fizyolojisi, otonom sinir sistemi fizyolojisi, solunum fizyolojisi, dolaşım fizyolojisi, hormon fizyolojisi, karaciğer fizyolojisi, sindirim ve boşaltım fizyolojisi.

EEM22212    Elektronik Devreler (3+0) AKTS-4

Yarıiletkenlerin teorisi; diyotlar ve uygulamaları. MOS ve BJT transistorların çalışma prensibi, kutuplanması. Transistorun modellenmesi, küçük işaret analizi. Tek katlı kuvvetlendiriciler. Transistörlü anahtar devreleri. İşlemsel kuvvetlendirici devreleri ve uygulamaları. Lojik kapı devrelerinin yapısı ve davranışları. Proje tasarım ve geliştirme.

EEM22214    Elektronik Devreler Laboratuvarı (0+2) AKTS-2

Benzetim ortamında elektronik devre analizi. Diyot karakteristikleri ve uygulamaları. Transistor karakteristikleri, kutuplanması, temel devreleri. Transistorların küçük işaret analizi ve tek katlı kuvvetlendiriciler. Transistörlü anahtar devreleri ve lojik kapı devreleri uygulamaları. İşlemsel kuvvetlendirici devre uygulamaları. Proje tasarım ve geliştirme.

EEM22216     Mikroişlemciler (3+0), AKTS-4

ARM programlama modeli, ARM assembly dili ve komut seti, komut işleme, adresleme modları, aritmetik-lojik komutları, program kontrol komutları, alt programlar, kesme işlemleri, MPU donanım özellikleri, hafıza ve çevre birimleri kullanımı. Proje tasarım ve geliştirme.

EEM22218     Mikroişlemciler Laboratuvarı (0+2), AKTS-2

ARM programlama modeli; ARM assembly dili ve komut seti; Komut işleme; Adresleme modları; Aritmetik-lojik komutları; Program kontrol komutları, alt programlar; Kesme işlemleri; MPU donanım özellikleri; Hafıza ve çevre birimleri kullanımının uygulamaları, Proje tasarım ve geliştirme.

BME22300    Yaz Stajı I (0+0) AKTS-3

Stajın amacı Biyomedikal Mühendisliği öğrencilerinin, Biyomedikal Mühendisliği mesleği ile ilgili iş alanlarını tanımalarını ve deneyim kazanmalarını, hastane ve sanayi ile ilişkiye girmelerini ve eğitimleri sırasında edindikleri bilgileri ve becerileri uygulamaya aktarmalarını sağlamaktır. Biyomedikal Mühendisliği öğrencileri öğrenim sürelerinin sonuna kadar zorunlu 60 iş günü staj yapmakla yükümlüdürler.  Öğrenciler stajlarının bir bölümünü (Tercihen ilk stajlarını) hastanelerde yapmalıdırlar. Kalan stajlar Biyomedikal alanda faaliyet gösteren (imalat, ithalat, satış, bakım ve kalibrasyon yapan) firmalarda veya başka bir hastanenin Biyomedikal/Klinik Mühendislik bölümlerinde yapabilirler. Staj süresi 15 iş gününden az olamaz. Öğrenciler bu stajda tıp cihazlarını uygulama alanında tanıma, cihazların bakım, ölçme-kalibrasyon, test işlemlerinde çalışabilir, hastanelerin Biyomedikal / Klinik Mühendislik merkezinin görev ve sorumluluklarını öğrenirler. Cihaz montajı, yazılım kurulumu gibi işlerde de çalışılabilir.

MED22325    Biyokimyasal Ölçme Teknikleri (2+1) AKTS-3

Biyolojik moleküllerin fiziksel ve kimyasal özelliklerinin saptanması, Biyolojik moleküllerin elde edilip saflaştırılması, Biyolojik sıvı ve doku örneklerinde yapılan incelemeler ve bunların yorumlanması, vücut sıvı ve dokularında çeşitli biyomoleküllerin analizi, sedimantasyonu, biyolojik örneklerde biyokimyasal ölçümler, doku homojenatlarının hazırlanması, homojenizasyonu,  spektrofotometrik, immunbiyokimyasal analizler, koagülasyon, tam kan sayımı, kangazı analizleri ve idrar analizleri  ile santrifüjlüme metotları.

BME22315    Biyomedikal Elektronik (2+3) AKTS-5

2, 3 ve 4 katmanlı yarı iletken cihazlar, özellikleri ve kullanımları. Kuvvetlendiricilerin genel özellikleri ve frekans cevabı. Süzgeç devreleri ve tasarımı. Çok katlı kuvvetlendiriciler, fark kuvvetlendiricisi ve güç kuvvetlendiricileri. İşlemsel kuvvetlendirici ve uygulamaları, enstrümantasyon kuvvetlendiricisi, logaritmik kuvvetlendiriciler ve hassas doğrultucular. Geri besleme ve osilatör tasarımı. Güç kaynakları ve tasarımı, anahtarlama mod güç kaynakları. Karşılaştırıcılar, zamanlayıcılar, voltaj kontrollü osilatör ve faz kilitli döngüler. A/D ve D/A dönüştürücü tasarımı. Biyomedikal elektronik proje tasarımları ve uygulamaları. Dönem ve laboratuvar projesi.

 

BME22351    Medikal Sistemler Proje Geliştirme (2+2) AKTS-5

Biyomedikal mühendislikte proje geliştirme süreçleri ve yöntemleri. Tıbbi sistemlerde planlama ve proje tasarımı. Gerçekleştirme ve test aşamaları, prototip geliştirme, standartlar, patent çalışmaları. Hastane ziyaretleri ile dahili tip bilimleri bölümlerindeki fizyolojik teşhis sistemlerinin yapılarının ve tasarım örneklerinin gözlenmesi. Tedavi amaçlı cihazlara yönelik proje geliştirme, yönetme, tasarımları için uygulama örnekleri. Proje tasarım ve geliştirme.

BME22353    Biyomedikal Ölçme ve Enstrümantasyon (2+3) AKTS-5

Temel enstrumentasyon kavramı. Biyomedikal algılayıcılar; resistif, kapasitif, indüktif ve piezoelektrik. Sıcaklık ölçümü ve optik algılayıcılar. Biyopotansiyellerin kaynakları ve örnekleri, biyopotansiyel elektrotlar. Biyopotensiyel kuvvetlendiriciler ve işaret işleyiciler. Elektrokardiyografi (EKG) ve uygulamaları. Kan basıncı, akışı ve sesler. Solunum sistemi parametreleri. Kimyasal algılayıcılar ve klinik laboratuvar cihazları. Medikal ortamda elektriksel güvenlik. Proje tasarım ve geliştirme.

EEM22355    Sinyaller ve Sistemler (2+2) AKTS-5

Genel tanıtım, lineer sistem teorisi, Laplace dönüşümleri ve uygulamaları, periyodik sinyallerin Fourier analizi, sürekli ve ayrık Fourier dönüşümü, sinyallerin zaman – frekans analizi, sistemlerin modellenmesi için kullanılan matematiksel araçlar, sistemlerin non-linear analizi, Ayrık zaman sinyalleri ve sistemleri, Örnekleme ve yeniden oluşturma. Doğrusal zamanla değişmeyen sistemler. Z-dönüşümü. Ayrık zaman sistemleri için yapılar. Ayrık Fourier dönüşümünü kullanarak sinyallerin Fourier analizi. Proje tasarım ve geliştirme.

BME22312    Biyomedikal Sistem Analiz ve Tasarımı (3+1) AKTS-5

Sinyalleri ve sistemleri modellemek için analitik araçlar, Fourier ve Laplace dönüşümlerini ve elektrik devresi modellerini kullanarak fizyolojik sistemlerde biyoenstrümantasyon ve biyosistem uygulamaları için model geliştirme. Proje tasarım ve geliştirme.

BME22314    Biyomedikal Sinyal İşleme (2+2) AKTS-5

Sayısal filtre tasarım teknikleri. Beyin ve kalpten gelen biyoelektrik sinyallerin zaman ayarı, Sayısal filtre tasarım teknikleri ile gürültü azaltma, bozucu etkileri azaltma, temel fonksiyonların sinyalle gösterilmesi ve analizi, filtreler, mikropotansiyel sinyallerin algılanması ve analizi, Hızlı Fourier dönüşüm teknikleri. Optimal filtreleme ve doğrusal ön tahmin. Proje tasarım ve geliştirme.

BME22352    Biyomedikal Kontrol Sistemleri (3+0) AKTS-5

Geri beslemeli kontrol sistemleri, fiziksel ve biyolojik sistemlerin modelleri. Durum değişkenli modeller. Doğrusal zamanla değişmeyen sistem cevapları. Kontrol sistemi özellikleri, Doğrusal zamanla değişmeyen sistemlerin kararlılık analizi. Kök-yer eğrileri ile analiz ve tasarım, kararlılık kriteri. Proje tasarım ve geliştirme.

EEM22346    Elektromanyetik Alanlar ve Dalgalar (3+0) AKTS-5

Elektromanyetik Teorinin Dayandığı Temel Varsayımlar; Elektriksel Etki ve Elektriksel Yük. Elektrostatik: Coulomb Yasası; Elektrostatik Alan; Potansiyel ve Potansiyel Enerji, Poisson Denklemi ve Elektrostatiğin Temel Problemi; Yüzeysel Yük Dağılımı ve Distribüsyon Kavramı; Dipol Dağılımları; Homojen Olmayan Uzayda Elektrostatik Alan ve Sınır Koşulları; Yüzeysel Yüke Etki Eden Kuvvet. Logaritmik Potansiyel; Denk Problemler ve Kaynaklar; Elektrostatik Enerji Yoğunluğu; Kapasite ve Kondansatör Kavramı; Magnetostatik: Lorentz Kuvveti, Akım Elemanı ve Biot-Savart Yasası; Magnetik Alanın Akım Elemanına Etkisi; Ampére Formülü, Vektör Potansiyel ve Magnetik Alanın Temel Denklemleri; Homojen Olmayan Uzayda Magnetostatik Alan; Magnetik Devre, Magnetik Enerji; iletken Ortamlar ve Durgun Elektromagnetik Alanlar; Ohm Bağıntısı; Elektromagnetizma: Maxwell Denklemleri, Genişletilmiş Ampére Formülü; Faraday Endüksiyonu; Süreklilik Denklemi; Ortamın Karakteristik Bağıntıları; Elektromagnetik Enerji Akısı. Potansiyeller. Elektromagnetik Alanın izafiliği. Proje tasarım ve geliştirme.

MUH22210    Mühendislikte Sözlü ve Yazılı İletişim (2+0) AKTS-3

İletişimin tanıtımı, sözlü iletişim teknikleri, kişiler arası iletişim. Sunum teknikleri, biçimleri ve iletişim tartışma yöntemleri. Yazım teknikleri, bilimsel ve teknik konularda yazma teknikleri, rapor, el kitabı, kullanma kitabı vb. konularda yazma kuralları ve sunumlar. Takım çalışması, grup çalışması iletişimi. Sözlü ve Yazılı iletişim materyalleri, bilimsel araştırma teknikleri, makale ve bildiri hazırlama yöntemleri. Liderlik ve iletişim.

BME22400    Yaz Stajı II (0+0) AKTS-3

Stajlar Biyomedikal alanda faaliyet gösteren (imalat, ithalat, satış, bakım ve kalibrasyon yapan) firmalarda veya başka bir hastanenin Biyomedikal/Klinik Mühendislik bölümlerinde yapabilirler. Staj süresi 15 iş gününden az olamaz. Öğrenciler bu stajda biyomedikal sistem tasarımı, geliştirme, imalat, kalibrasyon ve pazarlama işleri yanında, gerçek hayat problemlerini çözmek için çalışmalar yaparlar, projelerde yer alarak takım çalışmasına uyum ve görev sorumluluklarını, şirketlerin çalışma şartlarını öğrenirler.

BME22401    Biyomedikal Mühendisliğinde Tasarım I (2+2) AKTS-5

Her öğrenci, tercihan takım halinde, danışmanıyla birlikte belirlediği bir konuda kilit taşı tasarım proje çalışması yapıp rapor halinde sunacak ve savunacaktır.

BME22402    Biyomedikal Mühendisliğinde Tasarım II (1+4) AKTS-6

Öğrenciler BME22401 / BME22401E'de geliştirdikleri projelerini tamamlayacaklar. Çalışan bir yapı oluşturacak ve performansını test edecekler. Proje çalışması sırasındaki önemli işlemleri, sonuçları ve kazanımları ve sonuçların yorumlanmasını içeren bir nihai rapor hazırlayacaklardır. Raporlarını sunacaklar ve savunacaklar.

 

Seçmeli Dersler

 

Multidisipliner Mühendislik Seçmeli (VI. Dönem)

BLM22332     Sezgisel Optimizasyon Algoritmalar (2+2) AKTS-5

Sezgisel eniyilemeye giriş; Sezgisel algoritmalarda temel kavramlar; Temel sezgisel arama ve eniyileme algoritmaları; Benzetimli tavlama algoritması; Tabu arama algoritması; Açgözlü rassal adaptif arama prosedürü; Üst sezgisel algoritmalar; Genetik algoritmalar; Karınca kolonisi algoritması; Hibrid sezgisel algoritmalar; Sezgisel algoritmaların tasarımı ve çıktıların istatistiksel analizi; Sezgisel eniyilemede güncel konular; Proje gerçekleme ve farklı problemler üzerinde uygulamalar.

BLM22372    Robotiğe Giriş (2+2) AKTS-5

Giriş, Temel Kavramlar, Robotların Sınıflandırılması, Robot Kinematiği, Robot Dinamiği, Yörünge Planlaması, Robot Kontrolü, Robot Sensörleri, Robot Uygulamaları, Yazılımları.

BME22352    Görüntü İşleme (2+2) AKTS-5

Sayısal görüntü işlemenin teorik temellerini ve güncel uygulamaları, imajın dijitalleştirilmesi, gösterilmesi ve transformasyonlar, frekans alanında filtreleme, restore etme ve tekrar yapılandırma, imaj sıkıştırma, segmentasyon ve sınıflandırma. Proje tasarım ve geliştirme.

BME22390    Parametrik Tasarım İlkeleri (2+2) AKTS-5

Tasarım fikrinin oluşması ve bu fikrin geliştirilmesi sürecinin uygulama projeleri ile işlenmesi. Tasarlanmak istenen objelerin iki boyut algısı ile ele alınması. Teknik çizim okuma ve üç boyut algısı oluşturma. Üç boyutlu objelerin parametrik yazılımda modellenmesi, catia parça tasarımı modülü.

EEM22324    Elektronik Ölçme ve Gösterme Teknikleri (2+2) AKTS-5

Elektrik mühendisliğinin temelleri ve faaliyet alanları. Devre elemanları ve özellikleri. Elektronik ölçme yöntemleri, algılayıcılar, veri toplama, değerlendirme. Ölçme cihazlarının çalışma ilkeleri. Dalga şekli ve resim gösterme cihazları. Enerji kaynakları. Elektriksel, termal ve mekanik büyüklüklerin ölçülmesi ve değerlendirilmesi. Proje tasarım ve geliştirme.

SEN22334E    Ayrık Modelleme ve Simülasyon (2+2) AKTS-5

Simülasyon ve modellemeye giriş; Simülasyon ve model türleri; Uygulama alanları; Ayrık simülasyon kavramları: Temel olasılık ve istatistik kavramları; Rasgele sayı ve rasgele değişken üretme teknikleri; Rasgele sayı üreteci testleri; Girişlerin modellenmesi; Simülasyon yazılımları: simülasyon kütüphaneleri, simülasyon dilleri, simülasyon paketleri; Çıktı analizi.

 

Biyomedikal Mühendisliği Seçmeli (VII-VIII Dönemler)

BME22441    Medikal Görüntüleme Sistemleri I (2+2) AKTS-5

Görüntü ve görüntüleme tanımları, görüntünün özelliklerinin belirlenmesi. Klinikte uygulanan medikal görüntüleme sistemlerine genel bir bakış. Görme ve algılama. Fotoğraf ve fotoğraf bilgilerinin sayısal ortama aktarılması. İyonize eden ve etmeyen radyasyon çeşitleri. X-ışını ile düzlemsel görüntüleme ve bilgisayarlı (hesaplamalı) tomografi (BT). Ultrason görüntüleme, ilkeleri, dönüştürücüler ve tarama biçimleri. Dönem projesi.

BME22442    Medikal Görüntüleme Sistemleri II (2+2) AKTS-5

Dijital görüntü elde etme ve işleme. Nükleer tıp ve gama sintigrafisi. Tek foton emisyon tomografisi (SPECT) ve pozitron emisyon tomografisi (PET). Nükleer manyetik rezonans (NMR); prensipleri, görüntü oluşturulması, ekipman detayları ve uygulamaları. Elektrik empedans tomografisi. Kızılötesi görüntüleme. Sanal gerçeklik teknolojisinin tıbbi uygulamaları. Dönem projesi.

BME22461    Biyomalzemeler ve Nanoteknolojiler (3+0) AKTS-5

Biyomedikal malzeme kavramı, biyomalzemelerin tanımı, sınıflandırılması ve prensipleri. Biyomalzeme üretiminde yeni ve hızlı prototipleme üretim teknikleri: Üç boyutlu biyoyazıcıların biyomedikal uygulamaları. Biyomalzemelerin karakterizasyonu ve yapı analizi. Elektroeğirme ile nanolif doku mühendisliği uygulamaları. Tıp alanında kullanılan biyomalzemeler. Biyouyumluluk kavramı, biyomalzemelerin biyouyumluluğunun incelenmesi. İmplant olarak kullanılan biyomalzemelerin hücre ve dokularla etkileşimleri ve immün cevapları. Biyomedikal malzeme alanında oluşan son gelişmeler. Dönem projesi.

BME22462    Biyomekanik Mühendisliğine Giriş (3+0) AKTS-5

Biyomekanik; Temel Anatomik Kavramlar; Statiğin Temel İlkeleri; Kuvvet Vektörü; Moment ve Tork Vektörleri; Statik; Serbest cisim diyagramı; Newton Mekaniği Kanunları; Basit Destekli Yapılar; Kablo-Kasnak Sistemleri ve Çekiş Cihazları; Sürtünme İçeren Sistemler; Ağırlık Merkezi Belirleme; Statiğin Biyomekaniğe Uygulamaları. Dönem projesi.

BME22471    Elektromanyetik Alanların Biyolojik Etkileri (3+0) AKTS-5

Elektromanyetik alanlar ile ilgili temel kavramlar. Doğru akım ve elektrik alanların biyolojik dokularla etkileşimi. Çok düşük frekans, radyo frekans ve optik frekanslardaki elektromanyetik alanların biyolojik dokularla etkileşimi; tek bir hücre ve hücre sistemlerine etkileri, sinir sistemi ve davranış tepkileri üzerine etkileri, organ, doku, üreme sistemleri üzerine etkileri, metabolizma ve düzenleme sistemleri üzerine etkileri, hematolojik etkiler. Büyüme, gelişme ve iyileşme üzerine etkileri. İmmunolojik, genetik ve mutajenik etkiler. Kanser oluşumu ve gelişimi üzerine etkileri. Dönem projesi.

BME22482    Klinik Mühendisliği Yönetimi (3+0) AKTS-5

Klinik mühendisliği disiplini, tıp teknolojisinin yönetimi ve değerlendirilmesi. Risk faktörleri, güvenlik, takım çalışmasında kalite gelişimi. Klinik mühendisliğinde standartlar, klinik mühendisliği ile ilgili yasalar ve yönetmelikler, etik konular. Bakım, kalibrasyon, test, onarım teknikleri ve yönetimi. Klinik mühendisliği bilgisayar otomasyon yazılımları ve yöntemler.  Anestezi, ameliyathane, yoğun bakım, rehabilitasyon, diyaliz, evde biyomedikal mühendisliği uygulamaları ve biyomedikal mühendislikte sanal cihazlar gibi alanlarda tasarım ve cihaz organizasyonları. Dönem projesi.

BME22490    Parametrik Tasarım Uygulamaları (1+3) AKTS-5

Temel tasarım aşamalarına genel bakış, sektörel araştırma ile hedef ürün belirleme, bu ürüne özgü alan araştırması ve belirlenen özelliklerde ilgili mühendislik alanında iki adet ürün geliştirme.

BME22491    Biyomedikal Mühendisliğinde Özel Konular I (*+*) AKTS-5

Biyomedikal mühendisleri için güncel ve yakın gelecekte önemli olan ancak düzenli zorunlu ve seçmeli dersler kapsamında olmayan konular, ilgili bir alanda uzman bir kişi tarafından organize edilecek ve öğretilecektir.

BME22492    Biyomedikal Mühendisliğinde Özel Konular II (*+*) AKTS-5

Biyomedikal mühendisleri için güncel ve yakın gelecekte önemli olan ancak düzenli zorunlu ve seçmeli dersler kapsamında olmayan konular, ilgili bir alanda uzman bir kişi tarafından organize edilecek ve öğretilecektir.

BLM22421    Yapay Zekâya Giriş (2+2) AKTS-5

Yapay zekâ ile ilgili temel kavramlar; Bilginin temsili; Arama algoritmaları; Kural tabanlı öğrenme algoritmaları; Matematiksel morfolojiye dayalı yapay zekâ teknolojileri; Öğrenme ve test etme; Performans analizine yönelik hata analiz yöntemleri; Yapay sinir ağları; Meta-sezgisel algoritmalar.

BLM22477    Mobil Robot Sistemleri (2+2) AKTS-5 

Otonom mobil robotiğin temel problemleri; Hareket alımı, yerelleştirme, planlama ve navigasyon; Hareketlilik bağlamında, bacaklı, tekerlekli, uçan ve hareketli mobil robotlar; Mobil robotlarda kullanılan çeşitli sensörler ve çeşitli sensör füzyon algoritmaları; Yer belirleme problemleri; Kalman Filtreleme teknikleri; Eşzamanlı lokalizasyon ve haritalama (SLAM) problemi; Planlama ve navigasyon stratejileri.

EEM22426     Optoelektronik (2+2) AKTS-5

Radyasyonun kısa fiziği, foton emisyonu ve tespiti. Radyasyon kaynakları. Kavşak fotodetektörlerinin spektral verimliliği. Optoelektronik kuplörler. Modülasyonlu ve modülasyonsuz optokuplörler. Photo-Darlington cihazları. Doğrudan röle kontrolü. Işıkla tetiklenen güç devreleri. Fotodetektörleri transistörlere ve işlemsel yükselteçlere bağlamak. Fotodetektörlerin multivibratör ve mantık devreleri ile çalıştırılması. Sinüs dalga ve kare dalga modülasyonlu ışık vericileri. Yedi segmentli ve LED matris gösterge birimleri. Endüstriyel elektronikte LED'ler: galvanik izolasyon, dönme hissi ve RPM dedektörleri, telemetreler. Charge-Coupled-Cihazı. Doğrusal CCD uygulamaları. 2D CCD uygulamaları. Proje tasarımı ve geliştirme.

EEM22444    Gezgin iletişim Sistemleri (2+2) AKTS-5

Gezgin hücresel haberleşme sistemleri standartları ve özellikleri, GSM sistem yapısı, haberleşme ve servis özellikleri, Propagasyon ve Girişim etkileri, RF Hücre planlama. Proje tasarımı ve geliştirme.

EEM22467     Süreç Denetimi (2+2) AKTS-5

Süreç Denetimine Giriş ve Kavramlar, Süreç Dinamiği için Modelleme Araçları, Yüksek Mertebeden Sistemler, Denetleyiciler ve Son Denetim Elemanları, Kimyasal Reaktör Denetim Sisteminin Blok Diyagramı, Frekans Tepkisi, Frekans Tepkisi ile Denetim Sistem Tasarımı, İleri Denetim Stratejileri, Denetleyici Ayarı ve Süreç Tanımlama, Kontrol Valfleri, Karmaşık Süreçlerin Teorik Analizi, Fiziksel Sistemlerin Durum-Uzay Gösterimi, Transfer Fonksiyon Matrisi, Çok Değişkenli Denetim. Proje tasarımı ve geliştirme.

SEN22436    Veri Bilimine Giriş (2+2) AKTS-5

Veri bilimine giriş; Veri bilimi proje yaşam döngüsü; İleri Python tekrarı; Lineer cebir, tanımlayıcı istatistikler, hipotez testleri ve olasılık dağılımlarının tekrarları; Temel veri işleme; Veri tartışması; Keşifsel Veri Analizi (EDA); Veri görüntüleme; Temel Makine Öğrenmesi kavramları; Doğrusal regresyon; Denetimli öğrenme, değerlendirme ölçütleri ve model değerlendirmesi; Model seçimi; Hiper parametre ayarı; Denetimsiz öğrenme ve performans değerlendirmesi; Boyut küçültme; Veri dönüştürme; Özellik mühendisliği; Veri biliminde güncel konular; Büyük veri analitiği; Proje tasarımı ve geliştirme.

 

Mühendislik Seçimli

MUH22401    Mühendislikte İş Güvenliği ve İş Sağlığı (3+0) AKTS-5

İş sağlığı ve güvenliğinin tanımı ve tarihçesi, Dünyadaki gelişimi, Ülkemizdeki gelişimi, İş güvenliği, İş sağlığı ve Çevre sağlığı-Halk sağlığı ilişkisi, Risk değerlendirme metotları, korunma politikaları, Mevzuattaki yenilikler.

MUH22402    Mühendislik Ekonomisi (3+0) AKTS-5

Faiz ve paranın zaman değeri, yatırım/proje alternatiflerin değerlendirilmesinde kullanılan yöntemler: bugünkü değer, yıllık eşitlik değeri, getiri oranı, geri ödeme süresi. Enflasyon ve vergi sonrası iktisadi analiz, sensitivite ve risk analizi.

MUH22404    Mühendislik Yönetimi (3+0) AKTS-5

Mühendisler için Yönetim Zorluklarına Giriş, Mühendislik Yönetiminin İşlevleri, Organizasyon, Liderlik, Kontrol, Mühendislik Yöneticileri için İş Temelleri, Mühendislik Yöneticileri için Maliyet Muhasebesi, Mühendislik Yöneticileri için Finansal Muhasebe ve Yönetim, Mühendislik Yöneticileri için Pazarlama Yönetimi, Yeni Çağda Mühendislik Yöneticileri için Mühendislik Liderliği ve Yönetim, Yaratıcılık ve İnovasyon.

MUH22406    Mühendislikte Maliyet Analizi (3+0) AKTS-5

Muhasebe süreci hakkında bilgi, şirket türleri ve aralarındaki farklar, şahıs şirketi, şahıs şirketlerinde kâr ve zarar dağıtımı, ara değerlendirme, şahıs şirketlerinde birleşme, devir ve tasfiye işlemleri, sermaye şirketlerinde kuruluş işlemleri, sermaye şirketlerinde sermaye artırımı ve azaltımı, sermaye şirketlerinde kâr ve zarar dağıtımı, sermaye şirketlerinde tasfiye işlemleri, şirketlerde birleşme ve devir işlemleri, şirketlerde özellikli işlemler.

MUH22450    Mühendisler için Ekonometri (3+0) AKTS-5

Tanımlar, Model kavramı, E.K.K. yöntemi, Varsayımlar, Çok değişkenli ekonometrik modeller ve çözüm yöntemleri, Varsayımlardan sapmalar, Ç.D.B, Heteroskedastisite, Otokorelasyon, Dağıtılmış Gecikmeli Modeller, Geleneksel ve almaşık ekonometrik yöntemler, Durağanlık, eşbütünleşme ve hata düzeltme.

MUH22452    Kalite Yönetimi (3+0) AKTS-5

Kalite tanımları, Giriş, Proses ve Çıktı kalitesi, Cp, Cpk, Proses yeterliliği, Kalite yönetim sisteminin prensipleri, ISO 9001:2015 Kalite yönetim sistemi, ISO 14001 ÇYS ve ISO 45001 İSGS ile entegrasyonu, Dokümantasyon ve iç denetim, Kalitede problem çözme yöntemleri ve sürekli iyileştirme, PDCA, FMEA, 4M yöntemleri, istatistiki prosesin kalite kullanımları.

 

Üniversite Seçmeli Dersler (A Grubu)

ÜSA22101     Türk Dili ve Kültürü I (2+0) AKTS-2

Dilin tanımı, dilin millet hayatındaki yeri ve önemi, dil ve kültür ilişkisi, Türk Dilinin dünya dilleri arasındaki yeri, Türk Dilinin gelişimi, sesler ve sınıflandırılması, ses özellikleri, ses bilgisi kuralları, hece bilgisi, imla kuralları ve uygulaması, noktalama işaretleri ve uygulaması, yapım ekleri ve işlevleri, sözcük türleri kullanılış şekilleri, edebi metinlerdeki uygulamaları.

ÜSA22102     Türk Dili ve Kültürü II (2+0) AKTS-2

Kompozisyonla ilgili genel bilgiler, kompozisyon yazmada kullanılacak plan ve uygulaması, kompozisyonda anlatım şekilleri ve uygulaması, cümlenin unsurları, cümle tahlili ve uygulaması, edebiyat ve düşünce dünyası ile ilgili eserlerin okunup incelenmesi, yazılı kompozisyon türleri ve uygulaması, anlatım ve cümle bozuklukları ve bunların düzeltilmesi, bilimsel yazıların hazırlanmasında uyulacak kurallar (makale, rapor, tebliğ vb.)

ÜSA22103     Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I (2+0) AKTS-2

On dokuzuncu yüzyıldaki ilk reform hareketlerinden başlayarak 1930’lu yıllara kadar olan dönemde Türk Modernleşmesi, Osmanlı yenileşme hareketleri, Batılılaşma çabaları, Anayasa hareketleri, I. Dünya Savaşı, Milli Mücadele, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ve Atatürk Devrimleri.

ÜSA22104     Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II (2+0) AKTS-2

1930’lu yıllardan 2000’li yıllara kadar Türkiye Cumhuriyeti tarihinin politik, ekonomik, sosyal ve kültürel süreçleri, II. Dünya Savaşı, çok partili hayata geçiş, DP dönemi, 1961 Anayasası, 12 Mart ve 12 Eylül Dönemleri ve nihayet 2000’li yıllarda toplumumuzun geçirdiği değişim ve dönüşümler. Siyasi partiler, fikir hareketleri ve ideolojik tartışmalar, köyden kente göç ve şehirleşme, sanayileşme gibi olgular.