Biyomedikal Sektörü UBİCTÜS 2017'de Konuşuldu

16 Mayıs 2017

Üniversitemizin Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi ve IBM Türkiye ortaklığında geliştirdiği, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteklediği “Tele-Sağlık İstanbul Projesi” kapsamında hazırlanan “2. Ulusal Biyomedikal Cihaz Tasarımı ve Üretimi Sempozyumu”nda (UBİCTÜS 2017) mühendis, hekim ve girişimciler biyomedikal cihaz tasarımı, üretimi ve akreditasyonu gibi konularda atılması gereken adımları değerlendirdi.

Sempozyumun açılışında konuşan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Fahameddin Başar, projeyi geliştiren Mühendislik Fakültesi akademisyenlerini ve destek veren kuruluşları tebrik ederken üniversitenin ar-ge çalışmalarını çok önemsediğinin ve proje geliştirmek isteyen tüm akademisyenleri her daim destekleyeceklerinin altını çizdi.

Yalnız Yaşayan Hastalara Uzaktan Takip 

Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyemiz Yrd. Doç. Dr. Haydar Özkan, hastalıkların teşhisi ve tedavisinde kullanılan tüm cihazların üretimi ve geliştirilmesinde başat rol oynayan biyomedikal sektörüne yönelik hazırladığı “Tele Sağlık İstanbul Projesi”nin detaylarını paylaştı. 2016’nın Aralık ayında başlayan ve 1 yıl sürmesi planlanan proje kapsamında evde yalnız yaşayan yaşlı ve bakıma muhtaç insanların sağlık parametrelerini uzaktan takip etmeye yönelik ekibiyle birlikte bir cihaz geliştirdiklerini ifade eden Özkan, son teknolojiler sayesinde bu cihazın giyilebilir olduğunu söyledi. Özkan, “Öncelikli olarak hastanın EKG, nabız ve kan satürasyonunu ölçeceğiz. Kibrit kutusundan daha küçük bir elektronik kartla bluetooth low energy kullanıp sinyalleri cep telefonuna göndereceğiz. Cep telefonundan EKG ve diğer parametreleri göreceğiz. Aynı zamanda bulut teknolojisini kullanarak hastayı, hekimin ve ailesinin uzaktan takip edebilmesini sağlayacağız. Ani kalp krizi olduğunda hızlıca müdahale edeceğiz. Aslında yalnız yaşayan insanlar için iki misyon yüklenmiş oluyoruz. Fiziksel takibin yanında psikolojik olarak da artık yalnız değilsiniz diyeceğiz.” dedi.

Hedef Hızlı Teşhis, Hızlı Tedavi

Temel hedeflerini hastanın sağlık parametrelerini ölçüp hızlı bir şekilde ambulans ve hekime haber vermek olarak açıklayan Özkan, giyilebilir teknolojiler ile telekomünikasyon teknolojilerinin medikal sektöründe kullanımının (Telemedicine) şu an dünyanın trendlerinden biri olduğunu, kendilerinin de akıllı tekstil ürünleri geliştirme yolunda ilerleyeceklerini vurguladı. 2017 sonuna kadar tamamlanacak prototipin patentinin alınıp ticarileştirileceğini aktaran Özkan, cihazı ilk olarak Esenler Belediyesi sınırlarında yaşayan hastalara uygulayacaklarını ardından tüm Türkiye’nin hizmetine sunacaklarını kaydetti.

“Var Olanın Millileştirilmesi Yeni Buluşlar Getirecek”

Biyomedikal teknolojilerinin dünyada 250 milyar dolarlık bir pazar hacmine sahip olduğuna ve bunun yarısının ABD’nin elinde bulunduğuna dikkati çeken Özkan, Türkiye’nin bu alanda %85 oranında dışa bağımlı olmasının ancak mühendis, hekim ve özel sektör işbirliğiyle lehimize çevrileceğini ifade etti. Sempozyumun bu 3 grubun temsilcileri arasında köprü vazifesi kurduğuna değinen Özkan, “Bu üçlünün bir araya gelmesiyle var olan medikal cihazları yerlileştirmemiz ve millileştirmemiz gerekiyor. Bu millileştirme başladığında bir birikim oluşacak. Bu birikimle yeni buluşlar birbirini takip edecektir.” diye konuştu.

“Proje, Ülkemizi Biyomedikal Sektöründe Söz Sahibi Yapacak”

İçinde icat olan tüm projeleri desteklemekten memnuniyet duyduklarını belirterek konuşmasına başlayan İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Özgül Özkan Yavuz, Yenilikçi ve Yaratıcı İstanbul Mali Destek Programı kapsamında destekledikleri “Tele Sağlık İstanbul Projesi”nin ülkemizin biyomedikal alanında söz sahibi olmasını sağlayacak projelerden biri olduğunu ifade etti.

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ethem Güneren ise ülkemizin sektörde görünür olmasının gerekliliğini vurguladığı konuşmasında Haydar Özkan’a atıfla var olan teknolojilerin yerlileştirilmesiyle atılım yapılabileceğine işaret etti.

Açılış konuşmaları sonrasında Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Deniz Süha Küçükaksu ve Arel Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Onur Osman, sağlık-teknoloji birlikteliğine dair sunumlarını gerçekleştirdi. Ardından bildiri sunumlarına geçildi. Mühendislik Fakültesi öğrencilerimizin de aralarında bulunduğu konuşmacılar, akıllı teknolojilerin kullanıldığı çeşitli cihazlara dair bildirilerini sundu.

Sempozyumun ikinci bölümünde ise IBM Watson Sağlık Çözümleri, Ortadoğu ve Afrika Sorumlusu Afşar Akal ile Biyoteknika Mühendislik’ten Alper Erken’in konuşmaları dinlendi. Aralarında Mühendislik Fakültesi öğretim üyelerimizin de olduğu bir grup bilim insanının biyomedikal cihazlar üzerine sunumlarının ardından “2. Ulusal Biyomedikal Cihaz Tasarımı ve Üretimi Sempozyumu” sona erdi.