Biyomedikal Mühendisliği Bölümü öğrencileri TÜBİTAK destekli projeleriyle, Teknofest 2020 “İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması Sağlık ve İlk Yardım Kategorisi” ön değerlendirmesinde 183 proje arasından diğer bir grupla birlikte üçüncülüğü paylaştı.
Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü öğrencileri Osman Alpcan Özcan, Ümmühan Zengin ve Müberra Aydın’ın, Doç. Dr. Haydar Özkan danışmanlığında hazırladıkları “Hiperspektral Görüntüleme Tekniği ile Çalışan Portatif Damar Görüntüleme Cihazı” isimli projeleri, Teknofest 2020 “İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması Sağlık ve İlk Yardım Kategorisi” ön değerlendirme rapor sonuçlarına göre 183 proje arasından üçüncü oldu. Yarışmaya “Veinus” adlı takımlarıyla katılan öğrencilerin projeleri daha önce TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye değer görülmüştü.
Cihaz hakkında
Geleneksel metotlar kullanılarak şok durumunda, hipotansiyon (düşük tansiyon) hastalarında, travmalarda, yanık durumlarında, bebeklerde, yaşlılarda ve obezite hastalarında damar yolu açılacak damarların tespit edilmesi aşamasında sağlık personeli türlü zorluklar yaşayabilmektedir. Bu zorluklar beraberinde damarın hasar görmesine, hasta memnuniyetindeki düşüşe ve zaman kaybına sebep olmaktadır. Hasta memnuniyetini ve bununla birlikte sağlık personelinin performansındaki verimliliği artırabilmek amacıyla Biyomedikal Mühendisliği Bölümü öğrencileri tarafından taşınabilir damar görüntüleme cihazı tasarlanmıştır.
Damar görüntülerinin elde edilmesinde ana etken alyuvarlarda taşınan hemoglobin proteinidir. Yüzeye yansıtılacak yakın kızılötesi ışığın hemoglobin tarafından soğurulması ile elde edilen görüntüler kullanılmıştır. Damarların en iyi şekilde görüntülenebilmesi için 3 farklı dalga boyunda (840, 890, 940 nm) görüntüler alınarak hiperspektral görüntüleme tekniği kullanılmış ve çıplak gözle görülemeyen damarların, üretilen prototipin ekranından açıkça görüntülenebilmesi sağlanmıştır.