Sağlık sektöründe cihazların işlevi ve bakımı hayati önem taşıyor

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Biyomedikal Müdürü Onur Yıldırım hastanelerde kullanılan cihazların bakım süreçlerinin detaylarını öğrencilerimizle paylaştı.

 

Mühendislik Fakültesi, Biyomedikal Mühendisliği Bölümü öğrencilerimizin mezuniyet sonrası çalışabilecekleri alanlardan biri olan hastanelerde, kullanılan cihazların işlevi, bakımı ve kullanımı konusunda bilgilendirme yapmak adına Bezmialem Vakıf Üniversitesi Biyomedikal Müdürü Onur Yıldırım’ı Biyomedikal Mühendisliği bölümünde ağırladık.

 

İlk olarak anestezi cihazının kullanımından bahseden Yıldırım, cihazın hastanın yaşamını güven altına almakla beraber yeterli miktarda anestezi verilmesine yardımcı olduğunu belirtti. Bu cihazların bakımı, kalibrasyonu ve temizliğinin hayati önem taşıdığını vurgulayarak ameliyathanede kullanılan tüm solunum ekipmanlarının iyi temizlenmediği takdirde hastadan hastaya bulaşıcı mikropların geçmesine yol açabildiğini, kullanılan solunum cihazının herhangi bir yerinde üreyen mikroorganizmaların aeresol etkisiyle alt solunum yollarına kadar dağılabildiğini ve ciddi enfeksiyonlara yol açabildiğini ifade etti. Bu parçaların temizlenme ve sterilizasyonları konusunda markalar ve modeller arası farklılık olduğunu ise sunumunda yer alan görsellerle örneklendirdi.

 

Cihazların periyodik bakımları yapılmalı 

 

Ultrason cihaz ile sunumuna devam eden Yıldırım, vücudun içindeki herhangi bir yapının hassas görüntülerini elde etmek için yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanan bir görüntüleme tekniği olduğunu ve ultrason testinin uygulanması sırasında elde edilen görüntülerin bir dizi hastalığın teşhis ve tedavisi için kullanıldığını anlattı. Ultrason cihazlarının bakımında genel olarak; temizleme, yağlama, işlev kontrolü, ayarlar ve kalibrasyonlar gibi rutin bir takım işlemleri bulunduğunu da görseller eşliğinde açıkladı.

 

Kronik solunum yetmezliğinin tedavisinde kullanılan ventilatör (yapay solunum cihazları) cihazının uyku apnesi ve KOAH gibi hastalıkların tedavisinde önemli bir yeri olduğunu ifade eden Yıldırım, tüm cihazlarda olduğu gibi ventilasyon cihazlarının da periyodik bakıma ihtiyaç duyduğunu ve bunların neler olduğunu, hangi periyotlarda yapılması gerektiğini, değişen veya bakım yapılan parçaların nasıl sökülüp takılabileceğini anlattı.

 

Sunum sonrasında öğrencilerimizin sorularını yanıtlayan Onur Yıldırım, Biyomedikal Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bahattin Karagözoğlu ve Biyomedikal Mühendisliği Bölüm Başkanı Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Haydar Özkan’ın öğrencilerimizle çekildikleri hatıra fotoğrafıyla programımız sona erdi.